Kambario sąlygos geresniam miegui. Kaip jas sukurti?

Kambario sąlygos geresniam miegui. Kaip jas sukurti?

Miego kokybę lemia ne tik vidiniai, bet ir išoriniai veiksniai, todėl vienas būdų, kaip galite pagerinti miego kokybę - sukurkite miegui palankias sąlygas savo namuose. Raminančios ir atpalaiduojančios atmosferos kūrimas jūsų miegamajame apima 7 pagrindines sąlygas: spalvas, tvarką, temperatūrą, garsą, šviesą, kvapą bei patalynę. Atsižvelgdami į šiuos elementus, galite sukurti idealią aplinką, užtikrinančią jūsų ramų ir kokybišką miegą.

SPALVOS

Miegamasis - tai kambarys, kuris turi alsuoti ramybe, suteikti saugumo jausmą bei skatintų norą miegoti, dėl to jo įrengimui rekomenduojama rinktis švelnias vėsias spalvas, tokias kaip: šviesiai mėlyna, pilka, žalia ar levandų. Šios spalvos mažina kraujospūdį bei slopina įtampą, tad jos padės užtikrinti ramų nakties miegą. Taip pat puikiai tinka šilti, natūralūs rudi žemės atspalviai, kurie leis lengviau atsipalaiduoti bei nurimti. Šie spalvų akcentai gali atsispindėti miegamojo sienose, balduose ar patalynėje, tačiau nepersistenkite su jų kiekiu ir ryškumu, kadangi per daug intensyvios spalvos gali pradėti varginti akis.   

TVARKA

Kadangi miegamasis skirtas miegui, tad reikėtų vengti šiame kambaryje laikyti daug su šiuo procesu nesusijusių daiktų. Stenkitės apsiriboti tik būtiniausiais baldais, venkite čia laikyti daug įvairių dekoracijų, veidrodžių ar elektroninių prietaisų - jie sukelia netvarkos ir chaoso pojūtį, kuris skatina nuovargį, nerimą bei stresą, o to prieš miegą mums reikia mažiausiai. Norėdami pagyvinti interjerą, pakaks vieno paveikslo, gėlių vazos ar minkštų pagalvėlių.

TEMPERATŪRA

Miegamojo temperatūra turi būti jums komfortiška - nei per šilta, nei per šalta, tačiau geriau jei šiame kambaryje bus kiek vėsiau, rekomenduojama palaikyti 16 - 21 °C. Per didelis karštis gali sutrikdyti miegą - tikėtina, jog naktį dažniau prabudinėsite, bus sunkiau užmigti, ryte jausitės nepailsėję ir suirzę. Taip pat rekomenduojama prieš miegą visuomet gerai išvėdinti kambarį.

GARSAS

Ne paslaptis, jog miegui palankesnė tyli aplinka, kadangi triukšmas trukdo atsipalaiduoti, užmigti bei daro neigiamą poveikį jūsų poilsiui. Tyrimais įrodyta, jog žemo dažnio triukšmas gali priversti jus pereiti į lengvesnę miego fazę ir lengviau jus prikelti iš miego nakties metu. Todėl prieš miegą svarbu pasirūpinti tyla savo miegamajame - išjunkite visus elektroninius prietaisus, jei reikia - uždarykite langus, garsui slopinti naudokite ausų kištukus.

ŠVIESA

Šviesa - svarbi mūsų biologinio laikrodžio sudedamoji dalis, padedanti reguliuoti miegą. Pasirūpinkite, kad apšvietimas jūsų miegamajame nebūtų per ryškus - prislopinta, blanki šviesa paskatins mieguistumą. Atėjus miegui skirtam laikui, užtikrinkite, kad jūsų miegamajame būtų kuo įmanoma tamsiau - tai padės sustiprinti sveiką cirkadinį ritmą. Jei į jūsų kambarį patenka daug šviesos iš išorės - rinkitės storesnio audinio ar tamsesnes užuolaidas arba naudokite akių kaukę. Kitas svarbus šviesos poveikio valdymo būdas - elektroninių prietaisų, skleidžiančių stiprią mėlyną šviesą, nenaudojimas prieš miegą. Ši šviesa apgauna smegenis, priversdama manyti, kad dabar yra diena, tad jos pradeda slopinti melatonino gamybą, stengiasi išlikti budrios ir neleidžia jums užmigti. Dėl to, likus bent valandai iki miego, rekomenduojama nebežiūrėti televizoriaus, nenaudoti kompiuterio, telefono ar kitų elektroninių prietaisų.

KVAPAS

Tinkamų kvapų naudojimas miegamajame gali ne tik sukurti jaukią ir raminančią atmosferą, bet ir paskatinti norą miegoti. Tyrimais įrodyta, jog levandų eterinis  aliejus padeda lengviau užmigti: mažina širdies susitraukimų dažnį, kraujo spaudimą bei temperatūrą - apima visus pagrindinius procesus, kuriuos organizmas natūraliai patiria užmigdamas. Be to, levandų aliejus mažina nerimą, tad jį naudojant bus lengviau atsipalaiduoti po įtemptos darbo dienos. Taip pat, miego kokybę gerinančių savybių turi ir ramunėlių bei pipirmėčių eteriniai aliejai.

PATALYNĖ

Lova - pagrindinis miegamojo akcentas, tad svarbu, kad laikas praleistas joje būtų kuo įmanoma komfortiškesnis. Visų pirma, pasirūpinkite patogiu ir jums tinkančio kietumo čiužiniu: miegantiems ant nugaros rekomenduojamas vidutinio kietumo, miegantiems ant šono - minkštesnis, o mėgstantiems miegoti ant pilvo - kietas čiužinys. Ne ką mažiau svarbi ir jūsų antklodė. Rekomenduojame išbandyti Hancen sunkią antklodę, kuri mūsų organizmą veikia tarsi šiltas ir malonus apkabinimas. Dėka jos viduje esančių smulkių stiklo rutuliukų, antklodė sukuria lengvą spaudimo galią, kuri paskatina laimės hormono - serotonino bei miego hormono - melatonino gamybą. Ja užsiklojus atsipalaiduoja ne tik kūnas, bet ir nervų sistema: apima saugumo ir ramybės jausmas, sumažėja juntamas stresas, įtampa bei nerimas. Todėl sunki antklodė jums padės lengviau užmigti ir greičiau panirti į gilų bei ramų nakties miegą, kurio dėka dienos metu būsite kupini energijos, jėgų ir produktyvumo!