mergaite-serganti-autizmu-uzikimsusi-ausis

Autizmas. Kaip palengvinti autizmo simptomus?

Balandis - autizmo priėmimo mėnuo. Dėl to norime iš arčiau pažvelgti į šį sutrikimą - jo požymius, ypatumus bei jam būdingus kitus sveikatos sutrikimus ir pasiūlyti pagalbos būdą, padėsiantį palengvinti autizmą turinčių žmonių simptomus.

Mergaite-serganti-autizmu-uzikimsusi-ausis

KAS YRA AUTIZMAS?

Autizmas - tai raidos sutrikimas, kuriam būdingi kalbos, elgesio, bendravimo bei socialinių santykių su kitais asmenimis sunkumai. Svarbu suprasti, jog tai nėra liga, psichologinis sutrikimas ar protinis atsilikimas - autistų nervų sistema funkcionuoja skirtingai, tad jie tiesiog kitaip jaučia, bendrauja ir suvokia pasaulį aplink save. 

Dažniausiai autizmas nustatomas dar ankstyvoje vaikystėje - požymiai išryškėja sulaukus 2 ar 3 metų ar net anksčiau. Tačiau pasitaiko atvejų, kai diagnozė nustatoma ir jau suaugusiam žmogui.

KOKIE AUTIZMO POŽYMIAI?

Autizmui būdingas ne vienas ar keli, tačiau visas spektras skirtingų požymių, dėl to nėra dviejų žmonių, kurių simptomai būtų identiški. Tačiau nustatytos kelios dažniausiai pasikartojančių autizmo požymių grupės:

SUNKUMAI KOMUNIKUOJANT

Autizmą turintiems žmonėms neretai kyla su kalbėjimu susijusių sunkumų: nelengva išreikšti savo mintis, sunku suprasti kitus žmones, ypač jeigu jie kalba greitai, sudėtingai, naudoja ironiją, humorą ir pan. Be to, dalis autistų iš viso nekalba.

SUNKUMAI PALAIKANT SOCIALINIUS SANTYKIUS

Neretai autistams sunku suprasti visuomenėje priimtas bendravimo normas, tad kalbant su tokiais žmonėmis gali pasirodyti, kad jiems neįdomu, jie elgiasi nemandagiai ir pan. Autistams dažnai sunku užmegzti ir palaikyti pokalbius bei akių kontaktą, dėl to jiems dažnai kyla problemų susirasti draugų, užsiimti komandine veikla ir pan.

susimastes-vienisas-atsiskyres-berniukas-sedi

SENSORINIAI SUTRIKIMAI

Žmonėms, turintiems autizmą, dažnai būna sutrikusi ir jų sensorinė sistema, t.y. jie gali perdėtai reaguoti į jutiminius išorės dirgiklius. Pavyzdžiui, tam tikri garsai, ryškios spalvos, kvapai ar kitų žmonių prisilietimai juos gali taip sudirginti, kad tai jiems sukels baimę, skausmą ar paniką. Taip pat  daugeliui autistų sunku susikaupti ir išlaikyti dėmesio koncentraciją, ypač jeigu jiems neįdomu. 

DIDELIS EMOCINIS JAUTRUMAS

Padidintas jautrumas emocijoms yra dažnas autizmu sergančių žmonių požymis. Jie itin paveikūs stresui, be to jiems sunku suvaldyti savo emocijas, tad net mažiausia nesėkmė gali labai giliai paveikti ir išmušti iš vėžių. Nuolat juntama baimė, stresas, nusivylimas savimi ir kitos neigiamos emocijos gali pasireikšti nepageidaujamu elgesiu, pykčio priepuoliais ir kt.  

mergaite-sedi-liudna-nuleidusi-galva

AUTISTAMS BŪDINGI KITI SVEIKATOS SUTRIKIMAI

Vaikai, kuriems nustatytas autizmas, dažnai kenčia ir nuo įvairių psichologinių sutrikimų, kurie dar labiau apsunkina jų būklę. Dažniausiai autistams vaikams nustatomi šie sutrikimai:

  • Nemiga ir kitos miego problemos;
  • Nerimo sutrikimai;
  • Depresija;
  • Dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromas (ADHD);
  • Obsesinis kompulsinis sutrikimas (OCD) ir kt.

Nors kiekvienam vaikui pasireiškiantys simptomai bei jų stiprumas gali skirtis, tačiau mokslininkai nustatė, jog bene 80 % ikimokyklinio amžiaus autistų vaikų turi miego sutrikimų. Miego trūkumas turi didžiulį poveikį mūsų sveikatai - tampame pernelyg emocingi, sunkiai susikaupiame - autizmą turintiems vaikams šie simptomai dar ryškesni. Be to, prastas miegas iššaukia ir nerimo sutrikimus, nuo kurių kenčia net 40 % autistų vaikų. Taip vaikas įstringa nerimo-nemigos rate, iš kurio ištrūkti patiems yra labai sunku. 

mieganti-mergaite-uzsiklojusi-hancen-sunkia-antklode

KAIP PALENGVINTI AUTIZMO SIMPTOMUS?

Siekiant palengvinti autizmo simptomus, vis dažniau į pagalbą pasitelkiamos sunkios antklodės, kurios jau ilgą laiką naudojamos ergoterapeutų, dirbančių su autistais. Hancen sunkios antklodės veikimas pagrįstas gilaus spaudimo stimuliacijos principu, kuris skatina natūralią miego hormono - melatonino ir laimės hormono - serotonino bei mažina streso hormono - kortizolio gamybą organizme. Ja užsiklojus apims jausmas, lyg jus kažkas švelniai apkabino. Kadangi dauguma autistų nemėgsta pernelyg artimo žmonių prisilietimo, ši antklodė - tobula priemonė, kurios spaudimas pamažu padės sumažinti juntamą nerimą ir stresą, apgaubs taip trūkstamu ramybės bei saugumo jausmu. Kūnui ir protui atsipalaidavus taps lengviau užmigti bei ramiai išmiegoti visą naktį, be nuolatinio blaškymosi ir prabudinėjimų. Taip dienos metu būsite mažiau paveikus stresui, lengviau tvarkysitės su emocijomis, bus paprasčiau susikaupti ir lengviau atlikti kasdienes užduotis. 

 

Hancen sunki antklodė gali padėti palengvinti autizmo simptomus, tad kviečiame ją išbandyti jau dabar. Jūsų patogumui suteikiame net 30 d. produkto IŠBANDYMO GARANTIJĄ, tad jeigu per mėnesį laiko nepajausite teigiamo efekto - galėsite ją NEMOKAMAI grąžinti ir atgauti visus savo pinigus.