Sveikų įpročių formavimas: 5 naudingi patarimai

Sveikų įpročių formavimas: 5 naudingi patarimai

Ne paslaptis, jog sveikesnio gyvenimo būdo pasirinkimas gali padėti mums geriau jaustis ir funkcionuoti bei pailginti mūsų gyvenimo trukmę. Galbūt jau bandėte sveikiau maitintis, kasdien daryti mankštą, laikytis vienodo miego grafiko ar atsisakyti tam tikro žalingo įpročio - mes žinome - tai nelengva. Dažniausiai koją pakiša motyvacijos ar kantrybės trūkumas, o kartais ir tam tikros informacijos apie žmogaus elgesio dėsnius nežinojimas. Tačiau nerimauti neverta - dešimtmečius trukę tyrimai rodo, kad žmogaus įpročiai gali būti nesunkiai koreguojami bei keičiami naujais, tam pasitelkiant įvairias elgsenos strategijas. Šiuo įrašu papasakosime plačiau apie naujų įpročių ugdymą ir pasidalinsime naudingais patarimais, kaip sėkmingai pasiekti savo užsibrėžtą tikslą.

PER KIEK LAIKO SUSIFORMUOJA NAUJAS ĮPROTIS?

Norint ką nors padaryti pirmą kartą mums reikia didelio pasiruošimo ir motyvacijos. Nuosekliai kartojant tą patį veiksmą, ilgainiui jo atlikimui reikės skirti vis mažiau dėmesio ir pastangų - tai taps įpročiu. Paprastai tariant, įprotis - tai yra jūsų elgesys, kuris reguliariai kartojamas tam tikrą laiko tarpą tampa automatinis, t.y. gali būti atliekamas nesąmoningai ar jo atlikimas nereikalaus papildomos motyvacijos ir pasiruošimo. Taigi kiek laiko trunka išsiugdyti naują įprotį? Mokslininkai teigia, jog naujo veiksmo pavertimas automatiniu vidutiniškai trunka 66 dienas. Tai netrumpas laikotarpis, tačiau rezultatas tikrai vertas jūsų pastangų! Tam, kad jums būtų lengviau pradėti bei išlaikyti pastovumą ir motyvaciją, dalinamės su jumis 5 naudingais patarimais sėkmingam įpročių formavimui!

1. NUSISTATYKITE TIKSLĄ

Pirmasis žingsnis formuojant sveiką įprotį - išsiaiškinti tikruosius savo norus bei siekius ir apsibrėžti konkretų tikslą. Nors tai iš pirmo žvilgsnio atrodo lengvas ir savaime suprantamas veiksmas, tačiau tiems, kurie šiam etapui neskiria pakankamai dėmesio, vėliau tampa sunku išlaikyti pastovumą ir nepasiduoti. Taigi, visų pirma, reikia nusistatyti tvirtą vidinį motyvą. Turite patys nuoširdžiai norėti pasikeisti, o ne daryti tai tik dėl kitų žmonių, vaikytis vyraujančių madų ar pan. Kol neturėsite tvirto vidinio „kodėl”, tol bus sunku išlaikyti tęstinumą, nes iš išorės primesta motyvacija greitai išblėsta. Taigi, sąžiningai atsakykite sau į klausimą: kodėl bandote šį naują veiksmą paversti savo įpročiu? Galbūt tai yra geresnė savijauta, gražesnė fizinė forma, kokybiškesnis miegas ir t.t. Užsirašykite šį tikslą!

2. PRADĖKITE PAMAŽU

Suformuoti naują įprotį nėra lengva, todėl neapsunkinkite šio proceso dar labiau, pernelyg spausdami save. Pavyzdžiui, jei norite kiekvieną dieną po darbo įprasti medituoti, tam, kad sumažintumėte stresą, prie to pratinkitės po truputį. Užuot iškart užsibrėžę sau tikslą, kasdien medituoti 15 minučių, pradėkite nuo 3 minučių. Taip jums bus daug lengviau atlikti šį veiksmą, todėl bus didesnė tikimybė, jog jį iš tikrųjų atliksite. Dažniausiai sunkiausia yra tiesiog pradėti, o jeigu atidėliojate atlikti tam tikrą veiksmą, nes jis užims per daug laiko ar bijote, jog jis bus sudėtingas, greičiausiai jo ir nepadarysite. Taigi, pradėkite nuo mažų tikslų, kuriuos vėliau galėsite padidinti.

3. IŠLIKITE PASTOVUS

Norint, kad naujo įpročio formavimas būtų sėkmingas, itin svarbu išlaikyti pastovumą - reguliariai ir panašiu metu kartoti tam tikrą veiksmą. Tačiau kol veiksmas jums dar yra naujas ir neįprastas, galite pamiršti jį atlikti laiku, taip trikdydami įpročio formavimo procesą. Dėl to rekomenduojama naują įprotį prijungti prie kasdien atliekamų veiksmų - tai ne tik padės išlikti pastoviu, bet ir primins apie turimą atlikti naują veiksmą. Pagalvokite, ką įprastai veikiate tam tikru dienos metu, prie ko galėtumėte prijungti naują įprotį? Štai keletas pavyzdžių: po dantų valymosi kiekvieną rytą atlikite mankštą, pabaigus darbo dieną pamedituokite, po vakarienės eikite pasivaikščioti ar pabėgioti ir t.t.

4. SUSITELKITE Į GALUTINĮ TIKSLĄ

Jūsų galutinis tikslas atspindi tai, ko siekiate šiuo nauju įpročiu. Tad užuot galvoję apie tai, kiek daug pastangų reikės pakeisti savo esamą elgesį nauju, sutelkite savo dėmesį į pagrindinį tikslą. Tai padės ne tik pradėti, bet ir išlaikyti stiprybę ir pastovumą visu naujo įpročio formavimo laikotarpiu.

Taip pat galite nusistatyti tarpines stoteles didžiojo tikslo link ir padarius tam tikrą progresą apsidovanoti save. Galbūt kažkur išvykti, pasilepinti spa ar gardžia vakariene, o gal nusipirkti ilgai svajotą daiktą - tinka visi variantai, svarbu, kad šis apdovanojimas jums būtų reikšmingas ir motyvuotų nepasiduoti pusiaukelėje.

5. RASKITE BENDRAMINČIŲ

Dar vienas būdas, kuris padės išlaikyti jūsų pastovumą ir motyvaciją - papasakoti apie savo naują siekį šeimos nariams ar draugams. Tyrimai rodo, jog kam nors papasakojus apie savo tikslą, net 65 % padidėja tikimybė jį iš tikrųjų pasiekti. Taip jausitės labiau įsipareigojęs ne tik sau, bet ir aplinkiniams, tad tikėtina, jog būsite linkęs labiau laikytis savo plano ir nepasiduoti. Dar geriau, jei tas asmuo gali pastoviai patikrinti jus ir jūsų pažangą, o gal net norės kartu išsiugdyti tą patį įprotį. Taip galėtumėte palaikyti vienas kitą, neleistumėte pasiduoti, be to pats procesas taptų daug smagesnis! 

Išsiugdyti sveiką įprotį nėra lengva, tačiau tikrai įmanoma! Tikime, jog šie patarimai jums padės sėkmingai pasiekti užsibrėžtus tikslus ir pagerins jūsų savijautą. Jeigu jūsų siekis - miego kokybės gerinimas, rekomenduojame išbandyti Hancen sunkią antklodę, kurios sukuriamas spaudimas leidžia kūnui greičiau nurimti ir atsipalaiduoti, tad vakarais bus lengviau užmigti, o miegas taps gilesnis ir ramesnis - be vargo išmiegosite 8 val. kasnakt!