Miego pozicijos: kuri naudingiausia jūsų sveikatai?

Miego pozicijos: kuri naudingiausia jūsų sveikatai?

Ar žinojote, jog net trečdalį savo gyvenimo praleidžiame miegodami? Šis faktas tik dar labiau paryškina miego svarbą, priversdamas susimąstyti apie savo miego kokybę, kuri priklauso nuo daugybės veiksnių, įskaitant ir pozą, kurioje miegate. Mažai kam žinoma, tačiau ji gali tiek padėti, tiek ir pakenkti jūsų organizmui miego metu atsistatyti bei tinkamai pailsėti. Naktį iš nakties miegant netinkamoje padėtyje gali suprastėti jūsų savijauta, atsirasti varginantys nugaros, kaklo, pečių ar kitų kūno dalių skausmai. Dėl to labai svarbu pasirinkti tokią miego poziciją, kuri jums teiktų daugiau privalumų nei trūkumų.

PAGRINDINĖS MIEGO POZICIJOS

Išskiriamos 3 pagrindinės miego pozicijos: ant šono, nugaros ir pilvo. Nors visos jos turi savo pliusų ir minusų, tačiau sveikesnėmis laikomos pozos gulint ant šono ar nugaros. Būnant jose lengviau išlaikyti natūralų stuburo lygiavimą, nuo klubų iki pat galvos, dėl to jam tenka mažesnis spaudimas, kas leidžia raumenims geriau atsipalaiduoti ir atsistatyti. Tačiau kiekvienam žmogui gali tikti skirtinga pozicija, priklausomai nuo jo asmeninės sveikatos bei patogumo poreikių. 

Jei susiduriate su dažnais nugaros ar kaklo skausmais, miego apnėja, refliuksu, alergijomis ar kitomis sveikatos būklėmis - praverstų išbandyti naują miego padėtį, kuri jums leistų miegoti ramiau. Būkite kantrūs, gali prireikti nemažai laiko, kol priprasite miegoti naujoje padėtyje, tačiau tai gali būti raktas į jūsų pagerėjusią miego kokybę! Vis dėlto, jeigu dabartinė miego pozicija jums patogi ir tinkama - nesijauskite privalantys ją keisti. Šiame įraše mes taip pat pasidalinsime ir patarimais, kaip galima patobulinti miegą jūsų mėgstamoje pozicijoje, kad išnaudotumėte visus jo teikiamus privalumus.

MIEGOJIMAS ANT ŠONO

Daugiau nei 60 % žmonių miega ant šono - tai populiariausia miego pozicija. Nors vaikystėje miegame visomis pozicijomis po lygiai, tačiau mums suaugus dažnai dominuojančią poziciją užima būtent šoninė miego padėtis. Taip nutinka neatsitiktinai - bėgant metams stuburo lankstumas mažėja, todėl mums senstant miegoti šonu gali būti patogiau.

Miegojimas ant šono laikomas viena sveikiausių pozicijų, nes miego metu palaikoma taisyklinga stuburo padėtis, tad mažiausiai tikėtina, jog ji sukels nugaros skausmus, ypač, jei miego metu tarp kelių laikysite pagalvę. Be to, miegojimas ant šono gali būti naudingas kenčiantiems skausmą kaklo srityje. Tuo atveju rekomenduojama pasirinkti storesnę pagalvę, tam, kad jūsų kaklas išliktų vienoje linijoje su stuburu ir taip sumažintų skausmo atsiradimo riziką.

Taip pat miegojimas ant šono padeda numalšinti rėmenį ir knarkimą, tad šią padėtį verta rinktis ir tiems, kuriuos kamuoja miego apnėja ar refliuksas. Be to, tai pati geriausia miego padėtis nėščiosioms - ekspertai pataria miegoti ant šono sulenkus kelius. 

Ar yra skirtumas ant kurio šono miegoti? Taip, rekomenduojama rinktis kairiąją pusę - miegojimas dešinėje gali padidinti vidaus organų spaudimą, todėl ja nepatartina miegoti nėščiosioms bei žmonėms, kenčiantiems nuo rėmens ar refliukso.

Kam ypač naudinga miegoti ant šono?

  • Nėščioms moterims;
  • Žmonėms su nugaros ar kaklo skausmu;
  • Žmonėms su refliuksu;
  • Žmonėms, kurie knarkia ar serga miego apnėja;
  • Vyresniems žmonėms.

Nepaisant daugelio privalumų, miegojimas ant šono turi ir savo trūkumų. Jis gali sukelti tempimą ar skausmą pečių srityje, tad verta retkarčiais pakeisti miego pozicijas bei pasirinkti minkštesnio tipo čiužinį, kuris tinkamai prisitaikys prie jūsų kūno linijų. Be to, dažnai miegant šioje pozoje gali paspartėti veido raukšlių formavimasis, nes miego metu veido oda yra tempiama ir spaudžiama prie pagalvės. Tad jei nerimaujate dėl raukšlių - verčiau rinktis miegą ant nugaros.

Kam nerekomenduojama miegoti ant šono?

  • Žmonėms su skausmais pečių srityje;
  • Žmonėms, nerimaujantiems dėl raukšlių atsiradimo.

Jei miegate asimetriškai, gali padidėti skausmo simptomų rizika pabudus, todėl naudokite pagalbines pagalves, padėsiančias išlaikyti tiesią stuburo padėtį: abiejose kūno pusėse padėkite pagalves kūno stabilumui išlaikyti, o tarp kelių naudokite nedidelę pagalvėlę, kuri leistų išlyginti klubus.

MIEGOJIMAS ANT NUGAROS

Tai antra pagal populiarumą miego padėtis, turinti daugybę privalumų. Gulint ant nugaros daug lengviau išlaikyti teisingą stuburo padėtį bei tolygiai paskirstyti kūno svorį, kad išvengtumėte galimų nugaros skausmų. Be to, tai geriausia miego padėtis esant kaklo skausmams, nes taip išvengiama jo neteisingų iškrypimų, galinčių atsirasti miegant šoninėje ar pilvo padėtyse. Rekomenduojama naudoti pagalvę, kuri palaiko kaklą, bet tuo pačiu galvai leidžia nugrimzti giliau.

Be to, miegant ant nugaros gali būti lengviau įveikti alergijos, peršalimo ar kitos priežasties sukeltą nosies užgulimą - rekomenduojama po galva padėti keletą pagalvių, jog viršutinė kūno dalis būtų kiek vertikalesnėje padėtyje. Taip pat miegojimas ant nugaros yra geriausia pozicija norint apsisaugoti nuo spartesnio veido raukšlių susidarymo miego metu - skirtingai nei pasirinkus kitas pozicijas, miegant ant nugaros išvengiama veido trinties į pagalvę. 

Kam ypač naudinga miegoti ant nugaros?

  • Žmonėms su vidurinės nugaros dalies skausmu;
  • Žmonėms su kaklo skausmu;
  • Žmonėms su užgulusia nosimi;
  • Žmonėms, nerimaujantiems dėl raukšlių atsiradimo.
Miegas ant nugaros gali atrodyti pati natūraliausia ir sveikiausia pozicija tačiau ji turi ir savo trūkumų, tad tam tikrais atvejais jos rinktis nerekomenduojama. Gulint ant nugaros yra sunkiau kvėpuoti, nes atsipalaidavęs liežuvis blokuoja kvėpavimo takus, dėl to ši pozicija nerekomenduojama vyresniems, didelį viršsvorį turintiems, knarkiantiems bei miego apnėją turintiems žmonėms. Šioms žmonių kategorijoms tinkamiausias miegas ant šono.

Nors kai kurie žmonės jaučia palengvėjimą miegodami ant nugaros, tačiau kitiems ši padėtis gali tik dar labiau padidinti nugaros skausmus. Naudojant netinkamo kietumo čiužinį tarp nugaros apačios ir čiužinio gali susidaryti tarpelis, dėl kurio kyla nemalonus apatinės nugaros dalies tempimas. Tokiu atveju rekomenduojama po apatine nugaros dalimi ar po keliais padėti ploną pagalvėlę - tai padės palaikyti tinkamą stuburo poziciją ir apsaugos nuo skausmo susidarymo. Taip pat miego ant nugaros geriau nesirinkti nėščiosioms, nes augantis kūdikis gali padidinti spaudimą širdžiai ir apsunkinti kraujo tekėjimą, o žmonėms su refliuksu - dar labiau suintensyvinti jaučiamus simptomus.

Kam nerekomenduojama miegoti ant šono?

  • Nėščioms moterims;
  • Žmonėms, kurie knarkia ar serga miego apnėja;
  • Žmonėms su refliuksu;
  • Stambiems žmonėms;
  • Vyresniems žmonėms.

MIEGOJIMAS ANT PILVO

Tai rečiausiai pasitaikanti miego pozicija, kurią rekomenduojama rinktis nebent tuomet, jei jus vargina knarkimas ar miego apnėja. Tačiau tam, kad galėtumėte kvėpuoti šioje padėtyje, jūsų šonkauliai priversti veikti prieš gravitaciją, o tai gali priversti jus sunaudoti daugiau energijos ir lemti ne tokį ramų miegą.

Miegant ant pilvo nugarai nesuteikiama reikiama atrama, tad padidėja stuburo apkrova, lemianti tempimą ir dažnesnius nugaros skausmus. Be to, šioje pozicijoje galva visuomet būna pasukta į vieną pusę, tad dažna žmonių, miegančių ant pilvo, problema - skausmas kaklo srityje. Jei jūsų čiužinys nėra pakankamai tvirtas, jūsų pilvas ir klubai nugrimzta į čiužinį, netaisyklingai ištempdami jūsų nugarą. Tokia asimetriška miego padėtis laikui bėgant gali neigiamai paveikti stuburą. Taip pat, miegojimas ant pilvo gali paskatinti refliukso atsiradimą bei paspartinti veido raukšlių formavimąsi, dėl dažnos trinties į pagalvę. 

Vis dėlto, jeigu miegoti ant pilvo jums patogu ir to nenorite keisti, yra keletas priemonių, kaip galite sumažinti jo neigiamus padarinius. Visų pirma, naudokite labai ploną pagalvę arba jos išvis atsisakykite. Tokiu būdu išvengsite kaklo pakreipimo atgal ir aukštyn, užkirsdami kelią stuburo iškrypimui. Taip pat vertėtų dar vieną ploną pagalvę naudoti po klubais - taip išlyginsite stuburo padėtį bei sumažinsite jo spaudimą. Be to miegant ant pilvo derėtų rinktis kietą čiužinį, apsaugantį nuo kūno nugrimzdimo gilyn į jį.


 

Nėra vienos universalios miego pozicijos, kuri tiktų visiems be išimties - jos visos turi savo privalumų bei trūkumų. Tačiau geriausia miego poza galime laikyti tą, kuri naktį jums leidžia mėgautis ramiu ir nepertraukiamu miegu, o ryte - jaustis pailsėjusiems ir be jokių skausmų! Jei tai apibūdina jūsų dabartinę miego padėtį - puiku, tačiau jei manote, kad kita pozicija jums suteiktų daugiau privalumų - išbandykite ją, galbūt tai jūsų kelias į geresnį miegą. Taip pat jei jums vakarais sunku atsipalaiduoti, vargina nemiga, naktį dažnai blaškotės ar prabudinėjate - vertėtų apsvarstyti sunkios antklodės įsigijimą. Svorio sukuriamo spaudimo dėka jūsų kūnas ir protas lengviau nurims ir atsipalaiduos, tad taps lengviau užmigti ir ramiai išmiegoti visą naktį.