Miegas vasarą. 5 patarimai, kaip vasarą miegoti geriau

Miegas vasarą. 5 patarimai, kaip vasarą miegoti geriau

Daugeliui mūsų vasara asocijuojasi su aktyviu laisvalaikiu, linksmybėmis, buvimu su draugais ir kitais smagiais dalykais. Deja, retas, kuris vasarą sutapatintų su geru miegu. Jeigu atėjus vasarai pastebėjote, jog suprastėjo jūsų miego kokybė - nesijaudinkite, taip jaučiatės ne jūs vienas. Neigiamą įtaką mūsų miegui daro daugybė veiksnių, pradedant šiltesniu oru, baigiant gyvenimo būdo pokyčiais. Skaitykite šį įrašą ir sužinokite, kas lemia pakitusią miego kokybę vasarą ir kaip galima ją pagerinti.

PRIEŽASTYS, KODĖL VASARĄ MIEGAME PRASČIAU

Mažai kam žinoma, tačiau sezoniniškumas gali turėti įtakos mūsų miego kokybei. Tyrimais nustatyta, jog vasarą žmonės pabunda anksčiau, o žiemą miego problemos, pavyzdžiui, nemiga, pasitaiko kiek rečiau. Štai pagrindinės priežastys, kodėl vasarą galite miegoti ne taip kokybiškai.

  • Šiltas oras. Vasarą, lauke esant aukštai temperatūrai, mūsų kūnui tampa sunkiau išskirti šilumą ir atvėsti. Dėl to karštomis vasaros naktimis gali būti sunku užmigti bei dažniau varginti naktiniai prabudimai, kurie mažina miego efektyvumą.
  • Pailgėjęs dienos šviesos laikas. Mūsų vidinis kūno laikrodis naudoja šviesą ir tamsą kaip dienos ir nakties signalus. Nors vasaros metu džiaugiamės ilgesnėmis dienomis, tačiau kuo ilgiau lauke yra šviesu, tuo ilgiau kūno laikrodis signalizuoja organizmui, kad yra diena ir jis turi likti budrus. Taigi tai lemia dažnesnius naktinius prabudimus bei mažiau giliojo miego.
  • Uždelstas melatonino išsiskyrimas organizme. Kai sutemsta, mūsų vidinis kūno laikrodis pradeda išskirinėti miego hormoną - melatoniną, pranešdamas, kad jau laikas miegoti. Saulei patekėjus melatonino išsiskyrimas sustoja, kad organizmas galėtų pasiruošti dienai. Vasarą dėl ilgesnio šviesiojo paros meto melatonino išsiskyrimo laikas yra trumpesnis, dėl to galime užmigti vėliau ir pabusti anksčiau, tad gali sutrumpėti miego trukmė.
  • Gyvenimo būdo pokyčiai. Kadangi vasarą dienos būna ilgesnės ir šiltesnės, dažniausiai aktyviau leidžiame savo laisvalaikį, daugiau pramogaujame, dažniau bendraujame su draugais, kas gali turėti įtakos ir mitybos pokyčiams (valgome vėliau, dažniau nevisavertį maistą, vartojame daugiau alkoholio ir kt.). Visa tai gali sukelti sunkumų vakarais užmigti bei gauti pakankamą kiekį kokybiško miego.

KAIP VASARĄ MIEGOTI GERIAU?

Taigi, išsiaiškinome, dėl kokių priežasčių vasaros metu jūsų miegas gali būti prastesnis. Tačiau kaip galime pagerinti jo kokybę? Dalinamės 5 veiksmingais patarimais, kaip vasarą miegoti geriau!

  • Nusimaudykite po šiltu dušu. Svarstote, kodėl ne po šaltu? Šaltas vanduo staigiai sulėtina odos kraujotaką odoje, tad kol maudotės, atrodo, jog atsigaivinote, tačiau tuo pačiu sulėtėja ir šilumos išsiskyrimas kūne, tad praėjus vos kelioms minutėms po dušo jums vėl bus karšta. Tuo tarpu šiltas vanduo - atvirkščiai - paspartina odos kraujotaką padidindamas ir šilumos išsiskyrimą. Nors išėjus iš dušo atrodys šilta, tačiau vandeniui išgaravus kūnas atvės ir toks išliks ilgesnį laiką.
  • Sukurkite miegui tinkamą aplinką. Visų pirma, pasirūpinkite, kad kambaryje nebūtų per karšta - miegokite atsivėrę langus ar naudokite ventiliatorių. Norėdami dar labiau gaivinančio efekto, priešais ventiliatorių pastatykite dubenį su ledukais. Taip pat, užtikrinkite tamsą ir tylą miegamajame: išjunkite visus elektroninius prietaisus, jeigu reikia - naudokite akių kaukę ir ausų kištukus.

  • Užsiimkite raminančia veikla. Vasara - aktyvus metas, tad svarbu skirti laiko ne tik pramogoms, bet ir poilsiui. Jeigu vakarais jums sunku užmigti, pabandykite linkus 1 - 2 val. iki miego nebenaudoti mėlyną šviesą skleidžiančių elektroninių prietaisų ir užsiimti kokia nors jus atpalaiduojančia veikla: paskaityti knygą,  paklausyti muzikos, pagulėti šiltoje vonioje, pamedituoti ir pan.
  • Gerkite daug vandens. Dehidratacija - viena iš nemigą sukeliančių priežasčių. Esant karštam orui, mes netenkame daugiau skysčių prakaituodami, tad turime pasirūpinti, kad per dieną išgertume pakankamą kiekį vandens. Prieš miegą rekomenduojama išgerti papildomą stiklinę vandens - padės kūnui išlikti vėsesniam miego metu. Taip pat pravartu prie lovos visuomet turėti talpą su vandeniu.

  • Naudokite vėsinančią patalynę. Rekomenduojame rinktis patalynę iš natūralių medžiagų - medvilnės ir bambuko. Jos itin pralaidžios orui bei puikiai sugeria drėgmę, tad suteiks gaivumo pojūtį ir užtikrins komfortišką poilsį. Taip pat norėdami pagerinti miego kokybę verta apsvarstyti ir vėsinantį efektą turinčios Hancen sunkios antklodės įsigijimą. Jos svoris padės lengviau nurimti, atsipalaiduoti ir užmigti, o vėsinanti bambuko medžiaga apsaugos nuo nemalonaus sukaitimo ir prakaitavimo miego metu, tad naktį neprabudinėsite ir geriau išsimiegosite. Maksimaliam efektui pasiekti, kartu su Hancen vėsinančia sunkia antklode siūlome įsigyti ir specialiai jai pritaikytą bambukinį užvalkalą.