Laiko persukimas: kaip lengviau pripratinti organizmą prie laiko pokyčių?

Laiko persukimas: kaip lengviau pripratinti organizmą prie laiko pokyčių?

Artėja metas, kai vėl turėsime sukti laikrodžius - grįšime į žiemos laiką. Nors rudenį prie laiko pokyčių prisitaikyti yra lengviau, negu pavasarį, nes laikas sukamas valanda atgal, tačiau daugelį žmonių tai vis tiek išmuša iš įprastų gyvenimo vėžių. Kokią įtaką mūsų sveikatai turi laiko persukimas bei kokiais būdais galime greičiau pripratinti savo organizmą prie naujo režimo? Skaitykite toliau ir sužinosite!

LAIKO PERSUKIMO POVEIKIS SVEIKATAI

Nors daugelis mūsų džiaugiasi gaudami papildomą valandą miego, iš tiesų toks laiko pakeitimas žmogaus organizmui padaro daugiau žalos nei naudos. Persukus laiką sutrinka mūsų biologinis laikrodis, kas lemia ir suprastėjusią miego kokybę: turime keltis kitu metu, nei buvome įpratę, tad žadintuvas gali mus prikelti netinkamoje miego fazėje (pavyzdžiui, giliojo miego metu). To pasekoje, ryte atsikelti tampa tikras iššūkis, jaučiamės neišsimiegoję, pavargę, suirzę ir pan. Na, o vakare, dėl laiko pokyčių, gali būti sunku užmigti, tad kyla rizika neišmiegoti pakankamo valandų skaičiaus, būtino normaliam funkcionavimui dienos metu. Sutrikęs miegas gali išprovokuoti ir kitus neigiamus pojūčius: stresą, nerimą, nesugebėjimą susikaupti, blogą nuotaiką ir kt.

KAIP LENGVIAU ADAPTUOTIS PO LAIKO PERSUKIMO?

Dažniausiai adaptacija prie pasikeitusio laiko trunka apie savaitę, tačiau jautresniems bei vyresniems žmonėms gali prireikti ir 3-jų savaičių ar net ilgiau. Taip pat laiko pokyčius sudėtingiau išgyvena tie žmonės, kurie turi širdies, neurologinių ar psichikos sutrikimų. Dalinamės 5 naudingais patarimais, kurie padės lengviau ir sklandžiau įsivažiuoti į naują gyvenimo ritmą.

  • Pokyčiams ruoškitės iš anksto. Likus 2 - 3 dienoms iki laiko pasukimo rekomenduojama kas vakarą pavėlinti savo miego laiką po 15 - 20 min. Tokiu būdu jūsų kūnas lengviau prisitaikys prie naujo miego ritmo pasukus laiką.
  • Prižiūrėkite savo mitybą. Mityba mūsų organizmui tokia pat svarbi, kaip ir miegas, tad keletą dienų prieš laiko pasukimą patariama atitolinti savo valgio metą. Be to, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ką ir kaip valgote. Stenkitės valgyti daugiau baltymų ir mažiau angliavandenių, venkite vakarinio persivalgymo. Jei prieš miegą jaučiate alkį - galite leingvai užkąsti: suvalgykite indelį natūralaus joguro, saujelę riešutų ar kt. Taip pat vakare rekomenduojama riboti kofeino, nikotino ir alkoholio turinčių produktų vartojimą - jie gali dar labiau sutrikdyti jūsų miegą.


  • Laikykitės vienodo miego grafiko. Stenkitės eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu bei stebėkite, kad jūsų miegui liktų 7 - 9 valandos. Laiko pasikeitimo laikotarpiu šių taisyklių reikia paisyti ypač griežtai, kadangi miego trūkumas gali dar labiau apsunkinti adaptacijos prie naujo laiko procesą. Kuo tiksliau laikysitės pastovios rutinos, tuo greičiau jūsų organizmas prisitaikys prie laiko pokyčių.
  • Prieš miegą užsiimkite raminančia veikla. Likus bent 1 valandai iki miego venkite dirbti, intensyviai bendrauti bei naudoti mėlyną šviesą skleidžiančius prietaisus. Vietoje to, susikurkite atpalaiduojančią vakaro rutiną, kuri leistų sumažinti juntamą stresą ir nerimą: išsimaudykite šiltoje vonioje, pasiklausykite ramios muzikos, paskaitykite knygą, užsiimkite meditacija, kvėpavimo pratimais ir pan.


  • Pabandykite miegoti su sunkia antklode. Jos sukuriamas spaudimas padės sumažinti nerimą ir stresą, leis lengviau užmigti bei geriau išsimiegoti, tad ryte jausitės labiau pailsėję, žvalesni ir energingesni. Šios antklodės pagalba ne tik greičiau adaptuosite savo miegą prie naujo dienos ritmo, bet ir pagerinsite jo kokybę!